Jaa sivu:

En solig söndag

Jätä kommentti

IMG_0730 IMG_0734IMG_0735

 

 

Käsitykseni Uumajasta oli tänne muuttaessani ”kaupunki Ruotsin lapissa”. Tosiasiassa ei Uumaja ole lähelläkään Lapin rajaa mutta kaupunki tuntui Linköpingiin (ja Helsinkiin) suhteuttettuna erittäin pohjoiselta. Odotukset talvesta olivat korkealla; paukkupakkasia ja lumikinoksia kiitos! Odoutuksiin nähden oli talvi pieni pettymys, helmikuun puolivälin jälkeen ollaan oltu useasti plussan puolella ja hiihtoladut ovat sulaneet. Toissaviikon sunnuntaina oli erittäin kaunis kevätpäivä, mikä houkutteli monet keskustan läpi virtaavan joen äärelle nauttimaan auringon lämmöstä ja raikkaasta ilmasta.

LOTTAS @ UMEÅ

Jätä kommentti

IMG_0255 IMG_0256IMG_0261IMG_0260

 

 

Asuin Linköpingissä 5,5 vuotta ja näiden vuosien aikana en muista syöneeni kertaakaan erittäin hyvässä ravintolassa Linköpingissä. Muuttaessani Umeån aloin epäilevin mielin testailemaan eri ravintoloita keskustassa ja edes kebabgrilli keskustorilla ei ole osoittautunut pettymykseksi! Noin kuukausi sitten pääsin vihdoin koittamaan kovasti arvostettua Lottasia; pöydän saaminen saattaa välillä olla haastavaa sillä pöytävarauksia ei oteta vastaan.

Lottas:sta saa hyvätasoista pubiruokaa sekä omatekemiä ja sesonginmukaisia oluita kohtuullisella hintatasolla. Lottas löytyy Nygatan 22:sta, eli esplanadilta joka yhdistää ydinkeskustan sekä Umeån rautatieaseman. Menyyta pääsee kurkistelemaan täältä: http://www.lottas.nu/.

Fastlaskiainen med finlandssvenskarna

Jätä kommentti

IMG_0606IMG_0600  IMG_0602 IMG_0604     IMG_0609

 

Vaikka Ruotsissa juhlitaankin laskiaista (fettistisdag) samanlailla laskiaispullien kera (semla!) niin traditio pulkanlaskusta ei täältä valitettavasti löydy. Onneksi Umeåån on rantautunut monia suomenruotsalaisia ja suomalaisia joiden kanssa näitä perinteitä voi ylläpitää myös Suomenlahden toisella puolen. Suomenruotsalaiset opiskelijat ovat perustaneet opiskelijayhdistyksen, Finlanssvenska Nationen i Umeå, joka järjestää vuodenaikana monenmoista tapahtumaa jäsenilleen – esimerkiksi itsenäisyyspäivää juhlittiin sitsien merkeissä ja niin, laskiaista eilisen pulkanlaskun ja makkaran grillauksen merkeissä.

 

 
IMG_0603IMG_0600

 

 

Umeån keskuspuiston reunalta löytyy laskettelurinne, nimeltään Bräntberget. Rinteitä on vain kaksi, mutta kelpaa erittäin hyvin akuuteimman laskettelu – tai pulkkahimon – sammuttamiseen.

Hälsningar från UÅ!

Jätä kommentti

IMG_0302 IMG_0299 IMG_0411 IMG_0504

Paljon lunta mutta ei taskulamppua! Tämä lienee ehkä tunnetuin suomenkielinen lause koko Ruotsissa, johtuen tunnetusta sketsiklipistä ”Jönssonligan på Mallorca” (https://www.youtube.com/watch?v=88VfmHAo1lw).

 

Näin hiihtoihmisenä on tietenkin Uumajan talvi erittäin positiivinen yllätys (muutin tänne Linköpingistä viime syksyllä ja siellä ei paljoa lumisillä talvilla juhlittu!). Uumajan latuverkosta on todella kattava ja melkein mistä tahansa kaupunginosasta pääse nopsakkaan ladulle. Omaksi onnekseni asun Uumajan ainoan tekolumiladun vieressä ja hiihdosta sain nauttia jo reippaan kuukauden ennen luonnonlumen laskeutumista.

 

 

 

 

 

 

Yhteystiedot