Jaa sivu:

Maaseutumatkailua

Jätä kommentti

Viikonloppuna olin maaseuturetkellä Skånessa. Ja oli kyllä hienon näköistä. Kävimme alueella, jonka nimi oli Bokskogen. Kuulin, että ihmiset ajavat sinne paljon lenkkeilemään ja nauttimaan luonnosta. Alueelta löytyy luonnonsuojelualue ja eri mittaisia ulkoilureittejä. Ajoimme Torup Slotin ohi, joka oli oli aika komea linna. http://torup.se/ Siellä olisi joskus kiva käydä ihan sisällä asti.

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-reissu.jpg

 

Retken päätarkoitus oli käydä moikkaamassa hevosia. Skånen alueella on paljon talleja ja hyviä maastoreittejä. Hevoset oli kivoja ja mun sisällä uinunut hevostyttö tais kokea herätyksen. Iski kamala hevoshulluus.

Loppuilta vietettiin mukavasti sohvalla karkkien ja elokuvan parissa. Hevosia, hauskaa seuraa, karkkia ja Ryan Gosling telkkarissa. Voiko olla parempaa tyttöpäivää?

Welcome to Sweden

Jätä kommentti

Haluaisin palata ajassa vähän taaksepäin ja muistella muuttoani Ruotsiin ja kaikkia käytännön asioita mitä silloin piti hoitaa ja miten niistä selvittiin.

Minä olen asunut Malmössä nyt noin vuoden. Muutin tänne työni takia, eli työpuoli oli hanskassa, mutta muu ei sitten ollutkaan. En ollut ennen asunut ulkomailla ja asioiden hoitaminen vieraassa maassa tuntui jännittävältä ja vaikealta. Selvitin etukäteen aika paljon asioita netistä ja onneksi Ruotsiin muutosta ja kaikista käytännönasioista löytyi paljon hyvää tietoa.

Hankalin ja tärkein asia oli löytää asunto. Malmön asuntotilanne ei ole kamalan hyvä ja kaikki asuinalueet eivät välttämättä ole erityisen houkuttelevia. Vuokraus systeemi oli aluksi hankala ymmärtää, koska täällä vuokrattiin paljon asuntoja second hand –sopimuksilla. Eli monet vuokraavat eteenpäin omia vuokra-asuntojaan ja käärivät kenties pienen voiton välistä.  Aluksi olin ehdottomasti sitä mieltä, että haluan first hand –vuokrasopimuksen, joka on paljon varmempi ja usein myös halvempi. Mutta koska asuntoa ei meinannut löytyä ja en halunut asua hotellissa enää päivääkään päädyin vuokraamaan kalustetun asunnon pariskunnalta, joka oli lähdössä puoleksi vuodeksi  Ranskaan. Asunto oli kiva kaksio ja oli oikeastaan aika mielenkiintoista asua toisen ihmisen sisustamassa kodissa. Löysin asunnon blocket.se sivuston kautta. Se oli minusta kaikista helpoin paikka lähestyä asunnonvuokraajia ja lähetellä tunteisiin vetoavia kirjeitä heille suoraan. Ja aika monta tunteisiin vetoavaa meiliä sainkin lähettää ennen kuin tärppäsi. Luulen, että tärkeää on olla nopea ja saada viesti ensimäisten joukossa vuokraajalle ja tietenkin myös perusasiat, eli antaa itsestään mahdollisimman hyvä ja luotettava kuva. Uskon, että monet harrastavat myös sitä, että tarjoavat heti hiukan enemmän vuokraa, kuin vuokraaja pyytää, mutta minä en ryhtynyt vielä siihen.

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-muutto.jpg

 

Asunnon hommaamisen lisäksi piti tottakai hoitaa paljon paperiasioita ja viettää jonkin verran aikaa Skatteverketillä, eli verotoimistossa. Sieltä hommasin ruotsalaisen id-kortin ja henkilötunnuksen. Henkilötunnusta varten on ilmottauduttava Ruotsin väestörekisteriin. Tässä vaiheessa olisi oltava jo joku vakituinen osoite ilmoittaa väestörekisteriin, mutta tämä on haaste sillä vuokrasopimusta varten (ainakin useimmilla)  vaaditaan se ruotsalainen id-numero, jota et taas saa ilman sitä osoitetta ja ääh. Itse kuitenkin ratkaisin tämän ilmoittamalla työpaikan osoitteen aluksi omaksi osoitteekseni  Skatteverketille ja ainakaan minulle se ei ollut ongelma. Pohjoismaiden sisällä muuttaminen oli helppoa ja mitään suurta paperisotaa ei tarvinnut käydä. Ainut dokumentti, joka minun piti Skatteverketillä esittää oli passi ja tämän lisäksi minulla muistaakseni oli myös työtodistus. Pitää muuten varoittaa, että toisin kuin Suomessa, Ruotsissa kuva henkilökorttiin otetaan heti paikan päällä kun korttia mennään anomaan, ja kuvaa ei oteta missään hyvässä valossa järjestelmäkameralla vaan jollain aika kamalalla masiinalla viraston kirkkaassa valossa ja omassa kortissani esimerkiksi mulkoileekin suht pelästyneen näköinen tyyppi märissä hiuksissa (koska vettä tietenkin satoi kaatamalla).

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-muutto.jpg

Henkilötunnuksen jälkeen asiat alkoivat sujua helpommin ja sain hommattua esimerkiksi pankkikortin ja järjestettyä  muut pankkiasiat kuntoon. Henkilökortin ja tunnuksen jälkeen kaikki oli muutenkin helpompaa ja pystyi  esimerkiksi liittymään kuntosalille ja muutasellaista missä henkilötunnusta tarvittiin.

Suht helppo prosessi siis siirtyä Suomen puolelta Ruotsiin, vaikka voikin olla, että olen jo jotain yksityiskohtia unohtanut.

Pulahdus Ribersborgin Kallbadhusilla

Jätä kommentti

Sain viikonlopuksi vieraan Suomesta. Kaverini oli jo kerran aiemmin käynyt Malmössa ja tunsi siis kaupunkia jo hiukan. Kiersimme kaikki kaupat ja vietimme iltaa mun lemppari Irkkupubissa, joka sijaitsee Per Weijersgatanilla Åhlensin vieressä ja on nimeltään Fasans. Näiden perinteisten aktiviteettien (taidan olla vähän tylsä emäntä, kun kiikutan kaikki vieraani aina samoihin paikkoihin) lisäksi  päätimme tehdä jotain uutta.

Olen koko täällä asumiseni ajan ihmetellyt merenrannassa tönöttävää Kallbadhusia, www.ribersborgskallbadhus.se . Se on kummallisen näköinen vihreä rakennus, pitkän laiturin päässä. Siellä voi saunoa ja uida meressä ympäri vuoden (ruotsalaisten avantouintia?). Aiemmin olen uskaltautunut sinne kahville, mutta emme menneet ”kylpylän” puolelle koska meillä ei ollut uikkareita. Nyt kuitenkin päätin, että raahaan vieraani sinne ja menemme katsomaan millainen paikka on kyseessä.

 

 

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-paikat.jpg

 

En muista koska olen viimeksi yllättynyt niin paljon, kun avatessani oven, jonka luulin vievän naisten pukuhuoneeseen  ja huomasinkin astuvani ulos laiturille, missä seisoi noin 10 naista alasti tai osittain pyyhkeeseen kääriytyneenä. Vieläkin naurattaa (hahahaa), kun mietin meitä seisomassa siinä oviaukossa suut auki järkytyksestä ja minä änkyttämässä, että en oikeesti tienny,että täällä ollaan alasti ja herranjumala nyt on marraskuu. :) Mentiin kuitenkin rohkeesti mukaan ja uskallettiin dipata itsemme mereenkin. Vesi oli jäätävää, mutta onneksi sieltä pääsi saunaan lämmittelemään. Ja alastomusshokkikin hälveni pikkuhiljaa, ollaanhan me kuitenkin suomalaisia :)

Loppujenlopuksi pakko sanoa, että kalbadhus oli hauska kokemus ja sen jälkeen jäi todella hyvä olo. On varmaan pakko mennä tänne uudelleen, ja ottaa mukaan joku uusi pahaa aavistamaton uhri.

 

Sunnuntaibrunssi

Jätä kommentti

Tjena! Yksi parhaista sunnuntain vietto tavoista on ehdottomasti mennä brunssille johonkin ihanaan paikkaan. Muutaman ravintolan brunssia olen täällä Malmössä ehtinyt testaamaan, ja tämän hetkinen suosikkini on Gustav Adolf -nimisen ravintolan sunnuntaibrunssi. Tänne kiikutan aika usein suomesta tulleet kyläilijät.

Ravintola sijaitsee Gustav Adolf torin laitamilla, eli aika keskeisellä paikalla ja on helposti löydettävissä. Ravintola on pieni ja todella viihtyisä. Aluksi saattaa tuntua, että onko paikka vähän turhan hieno, mutta tunnelma on kuitenkin todella rento ja mukava. Brunssin hinta on 165 kruunua ja minusta se ei ole ollenkaan paha hinta tästä brunssista.
matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-ruoka.jpg

 

Tarjolla ei ole kamalasti leipää yms. aamiastyyppistä ruokaa vaan enemmän salaatteja, kaloja, juustoja, muutamia lämpimia ruokia ja aivan mahtava hedelmäpöytä, josta myös joka kerta löytyy jotain hyvää jälkkäriä. Tätä paikkaa uskallan suositella hyvinmielin kaikille Malmön matkaajille. Ainiiin ja kannattaa ehkä varata pöytä, koska kerran kävi niin ettemme mahtuneet mukaan.

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-ruoka.jpg

 

 

 

Prinsesstårta

Jätä kommentti

Taas yksi työviikko kahlattu läpi. Mukava viikko, joka sisälsi mm. kahtena päivänä prinsessakakkua. Prinsessakakku on ihanaa ja se on yksi mun lempikakuista. Ja se tuntuu olevan myös ruotsalaisten suosiossa. Tänä vuonna sitä onkin tullu syötyä monen vuoden tarpeisiin. Ruotsissa yksi ihanin juttu on fika kulttuuri. Aluksi oli vaikea ymmärtää mitä fika oikeen tarkottaa, kun ei sille löydy kunnollista suomenkielistä sanaa. Mutta sen toteuttaminen ei onneksi ollut yhtään vaikeaa. Täydellisen fikan saa aikaiseksi hyvällä seuralla ja hyvillä herkuilla. Aion ehdottomasti yrittää rantauttaa fikailua enemmän myös Suomeen.

 

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-prinsessakakku.jpg

Viikonloppusuunnitelmissa on ollut lähinnä vaan levätä. Perjantaina töissä tuntui, että kaikki vähän ärsyttää ja päätinkin aloittaa heti ärsytyksen poisto-ohjelman. Söin lounaaksi irtokarkkeja, peruutin iltapäivän jumpan ja menin shoppailemaan. Hyvin toimi ja illalla ei ärsyttäny enään yhtään ja uusi kiva villatakkikin löysi tiensä mun vaatehuoneeseen.

Tänään päätin kiertää enemmänkin Malmön kauppoja, kun perjantaina tuntui, etten ole aikoihin katsastanu kauppojen tarjontaa kunnolla ja kaikki paikat oli täynnä uusia syksy ja talvi juttuja. Mitään sen kummempaa ei kyllä löytynyt mutta monta ideaa jäi mieleen ja sain sushia. Asun ihan Malmön keskustassa ja yksi parhaista jutuista on se, että jos löytää kaupasta jotain kiinnostavaa sitä ei tarvitse ostaa heti vaan voi vaivatta palata vielä myöhemmin miettimään asiaa. Malmössä on mun mielestä mukava tehdä ostoksia. Kaupunki ei ole liian suuri mutta paljon kivoja kauppoja löytyy. Tästä aiheesta luvassa varmasti vielä paljon tarinaa :)

 

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-ruoka.jpg

Illalla kävin vielä lenkillä meren rannalla, vaikka satoi vettä (jo toista viikkoa) ja samalla hain Hemmakvällista elokuvan ja vähän karkkia :) Ruotsissa on ihan liikaa karkkia joka paikassa!

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-koti.jpg

Ensimmäinen

Jätä kommentti

Hej där ja terveiset syksyisestä Malmöstä! Matkustin tänään takaisin Ruotsiin Suomesta, jossa vietin viikonlopun.  Vieläkin tuntuu hassulta istua Helsinki-Vantaalla lentokoneeseen ja matkustaa kotiin. Ei olekaan matkalla lomalle tai työmatkalle, niin kuin suurinosa koneessa istuvista suomalaisista, vaan kotiin. Kotiin, joka sijaitsee tällä hetkellä Ruotsissa.

Minä olen Sini ja tästä alkaa blogi, joka on pala Sinistä. Luvassa on tunnelmia Malmöstä ja arjen kommelluksia, joita välillä kohtaan, kun elelen suomalaisena Ruotsissa. Maassa, jossa kaikki on niin samanlaista mutta kuitenkin täysin erilaista.

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-reissussa.jpg

 

 

 

 

 

Yhteystiedot