Jaa sivu:

Welcome to Sweden

Jätä kommentti

Haluaisin palata ajassa vähän taaksepäin ja muistella muuttoani Ruotsiin ja kaikkia käytännön asioita mitä silloin piti hoitaa ja miten niistä selvittiin.

Minä olen asunut Malmössä nyt noin vuoden. Muutin tänne työni takia, eli työpuoli oli hanskassa, mutta muu ei sitten ollutkaan. En ollut ennen asunut ulkomailla ja asioiden hoitaminen vieraassa maassa tuntui jännittävältä ja vaikealta. Selvitin etukäteen aika paljon asioita netistä ja onneksi Ruotsiin muutosta ja kaikista käytännönasioista löytyi paljon hyvää tietoa.

Hankalin ja tärkein asia oli löytää asunto. Malmön asuntotilanne ei ole kamalan hyvä ja kaikki asuinalueet eivät välttämättä ole erityisen houkuttelevia. Vuokraus systeemi oli aluksi hankala ymmärtää, koska täällä vuokrattiin paljon asuntoja second hand –sopimuksilla. Eli monet vuokraavat eteenpäin omia vuokra-asuntojaan ja käärivät kenties pienen voiton välistä.  Aluksi olin ehdottomasti sitä mieltä, että haluan first hand –vuokrasopimuksen, joka on paljon varmempi ja usein myös halvempi. Mutta koska asuntoa ei meinannut löytyä ja en halunut asua hotellissa enää päivääkään päädyin vuokraamaan kalustetun asunnon pariskunnalta, joka oli lähdössä puoleksi vuodeksi  Ranskaan. Asunto oli kiva kaksio ja oli oikeastaan aika mielenkiintoista asua toisen ihmisen sisustamassa kodissa. Löysin asunnon blocket.se sivuston kautta. Se oli minusta kaikista helpoin paikka lähestyä asunnonvuokraajia ja lähetellä tunteisiin vetoavia kirjeitä heille suoraan. Ja aika monta tunteisiin vetoavaa meiliä sainkin lähettää ennen kuin tärppäsi. Luulen, että tärkeää on olla nopea ja saada viesti ensimäisten joukossa vuokraajalle ja tietenkin myös perusasiat, eli antaa itsestään mahdollisimman hyvä ja luotettava kuva. Uskon, että monet harrastavat myös sitä, että tarjoavat heti hiukan enemmän vuokraa, kuin vuokraaja pyytää, mutta minä en ryhtynyt vielä siihen.

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-muutto.jpg

 

Asunnon hommaamisen lisäksi piti tottakai hoitaa paljon paperiasioita ja viettää jonkin verran aikaa Skatteverketillä, eli verotoimistossa. Sieltä hommasin ruotsalaisen id-kortin ja henkilötunnuksen. Henkilötunnusta varten on ilmottauduttava Ruotsin väestörekisteriin. Tässä vaiheessa olisi oltava jo joku vakituinen osoite ilmoittaa väestörekisteriin, mutta tämä on haaste sillä vuokrasopimusta varten (ainakin useimmilla)  vaaditaan se ruotsalainen id-numero, jota et taas saa ilman sitä osoitetta ja ääh. Itse kuitenkin ratkaisin tämän ilmoittamalla työpaikan osoitteen aluksi omaksi osoitteekseni  Skatteverketille ja ainakaan minulle se ei ollut ongelma. Pohjoismaiden sisällä muuttaminen oli helppoa ja mitään suurta paperisotaa ei tarvinnut käydä. Ainut dokumentti, joka minun piti Skatteverketillä esittää oli passi ja tämän lisäksi minulla muistaakseni oli myös työtodistus. Pitää muuten varoittaa, että toisin kuin Suomessa, Ruotsissa kuva henkilökorttiin otetaan heti paikan päällä kun korttia mennään anomaan, ja kuvaa ei oteta missään hyvässä valossa järjestelmäkameralla vaan jollain aika kamalalla masiinalla viraston kirkkaassa valossa ja omassa kortissani esimerkiksi mulkoileekin suht pelästyneen näköinen tyyppi märissä hiuksissa (koska vettä tietenkin satoi kaatamalla).

matkallaruotsissa-fi-pala-sinistä-muutto.jpg

Henkilötunnuksen jälkeen asiat alkoivat sujua helpommin ja sain hommattua esimerkiksi pankkikortin ja järjestettyä  muut pankkiasiat kuntoon. Henkilökortin ja tunnuksen jälkeen kaikki oli muutenkin helpompaa ja pystyi  esimerkiksi liittymään kuntosalille ja muutasellaista missä henkilötunnusta tarvittiin.

Suht helppo prosessi siis siirtyä Suomen puolelta Ruotsiin, vaikka voikin olla, että olen jo jotain yksityiskohtia unohtanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yhteystiedot