Jaa sivu:

Aamupalaa, arkistoja ja ajankohtaisuutta

Jätä kommentti
Tämän kahvilan nettisivuja on turha googlettaa! Löytyy osoitteesta Slottsskogsgatan 53, 41470 Göteborg

Tämän kahvilan nettisivuja on turha googlettaa! Löytyy osoitteesta Slottsskogsgatan 53, 41470 Göteborg

 

Kävin työkavereideni Saran ja Larsin kanssa aamupalalla yhdessä suosikkikahviloistani! Tänne ei kannata mennä hienouden takia, sillä sitä ei löydy etsimälläkään. Jos puolestaan haluaa elämyksen, niin tämä on se paikka! Kahvila muistuttaa enemmänkin asuntoa kuin kahvilaa, ruoka on rehellistä, hyvää ja halpaa! Sisään astuessa voit kuulla kananmunien paistuvan liedessä, puurokattilan hellalla, kahvipannun pörinän sekä mikron kilahduksen. Ja puheensorinaa. Kahvila sijaitsee Majornan kaupunginosassa, joka on tunnettu vaihtoehtoisesta tyylistään ja boheemimmasta menosta. Maha täynnä ja hyvillä mielin takaisin kohti keskustaa.

Tänään vietettiin Pohjoismaista arkistojen päivää teemalla Rajattomuus. Västra Götalandin Landsarkivetin työntekijät kutsuivat päivää heidän jouluaatokseen ja tarjosivat yleisölle avoimia luentoja. Itse kävin kuuntelemassa kuinka muuttoa ja matkustamista on aikanaan rajoitettu. Perspektiiviä Ruotsin hallituksen tekemäään päätökseen ottaa käyttöön rajatarkastukset tuli ainakin sen matkalaukullisen verran. Ruotsissa tarvittiin, merkantilismin hengen mukaisesti 1600-luvulta aina 1860-luvulle passi myös sisämaassa liikkumiseen ja maastamuutosta ei kannattanut edes haaveilla. Tämän jälkeista aikaa aina ensimmäiseen maailmansotaan asti luonnehditaan valtion vapaimmimmaksi ja tämä on varmasti yksi syy siihen, että 1,2 miljoonaa ruotsalaista muutti juuri tuolla aikavälillä Yhdysvaltoihin etsimään onneaan.

Luennon kultajyvät olivat tietysti arkistojen kätköistä löydetyt dokumentit siitä, kuinka tilanomistaja Wennström haki länsmannilta huonosti käyttäytyneelle rengilleen matkustuslupaa Tukholmaan, jotta ”tämä ei enää ikinä jalallaan astu Göteborgiin” sekä matkakotien kirjanpitoa, jossa saksalaiset upseerit ilman estoja osoittivat tyytymättömyytensä hevosten laatuun ja asioiden tiloihin. Mietin vain, että mistähän stereotypiat vaativista saksalaisista turisteista juontavat juurensa..

Arkivens dag

 

Kotimatkalla menin vielä pääkirjaston ohi ja näin kaupungin pystyttämän interaktiivisen taideteoksen! Kaupunginkirjaston edessä oleva rakennustyömaan laidoille on pystytetty kaksi 90 metrin pituista ”pikseliseinää”, joihin saa kuka tahansa jättää jälkensä. Seinässä olevia puuikkunoita saa aukaista mielensä mukaan ja luoda taidetta, kirjoittaa viestejä tai päästä eroon agressioistaan. Yksi taideteoksen tarkoituksista, siis taiteen lisäksi, onkin vähentää rakennustyömaasta yleisölle aiheutuvaa mielipahaa ja ärsytystä.  Projektista voi lukea lisää täältä http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/trafik,pixelvaggen_ett_levande_konstverk_pa_avenyn. Multa tulee ainakin kaks peukkua ylös!

 

 

Pixelväggen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yhteystiedot