Jaa sivu:

Göteborgilaisen insinöörin renkaanjäljissä!

3 komenttia

Torslanda voi olla monelle tuttu Volvon tehtaista (sekä personvagnar että bussar), merimaisemasta, Arken spa:sta ja erittäin hinnakkaista taloista. Omaan listaan sain lauantain reissun jälkeen lisätä myös Sillvik:n luonnonsuojelualueen sekä muistot mukavasta roadtripistä.

sillvik1
Kävin viemässä ystäväni ison matkalaukun ja lastenvaunujen kanssa Kiel-lautalle perjantaina ja diiliin kuului että auton saa viedä takaisin vasta lauantaina. Torslanda on ollut käytävien kohteiden listalla jo pitkään, mutta julkisilla sinne kulkeminen on tuntunut hieman työläältä. Syytä kyllä en osaa sanoa, sillä aluetta tutkiessani bussilijoissa ei kyllä ole moittimista. Autolla toki pääsi tällä kertaa lähemmäs Sävik:ä, josta oli tarkoitus lähteä juoksemaan Torslanda Trailin polkua ja samalla tutustua alueeseen. Monella göteborgilaisella on ainakin puheiden perusteella pakottava tarve päästä meren ääreen, joten halusin ymmärtää, mistä tämä kaipuu kumpuaa. Lauantaina lähdimme siis Erikan ja Annen kanssa siis retkelle Torslandaan, jossa kukaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt. Puolen tunnin automatkan aikana huomattiin muun muassa, että tätä reittiä kaikki volvoinsinöörit kulkevat aina arkipäivinä!

Nyt ymmärrän ainakin muutaman rantakallion verran, mistä rannikolle kaipaavat puhuvat! Lähdimme summittaisella kartalla seikkailemaan ja maisemat tarjosivat niin merinäköalaa kuin peikkometsää ja satumaisemia. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului kalliomaalausten katsominen, mutta innostuimme seuraamaan luonnonsuojelualueen läpi kulkevaa polkua, jota ei malttanut jättää kesken. Se kulki kivikautisen merenpohjan päällä, jonka ansiosta kasvillisuus ja maaperä ovat hyvin poikkeavia. Nämä muodostumat ovat lukemani mukaan harvinaisia ja Torslannan ohella näitä löytyy länsirannikolla myös Uddevallasta. Ruotsin kielen taitoisten ja geologiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea lisää täältä.

Kahdessa tunnissa kerkesimme päästä joulu- ja talvitunnelmaan! Kuvat kertovat miksi:) Metsämaisemat voittavat vielä oman rankinglistan, mutta tänne on päästävä uudestaan!

sillvik3

sillvik4 sillvik2

tomteland

P.s. Matkan varrella sijaitseva Torslanda kyrka on myös näkemisen arvoinen. Sisätiloista en osaa valitettavasti sanoa mitään, sillä en ole sinne asti vielä itse kerinnyt. Matalan, valkoisen kiviaidan rajoittamana pihapiiri luo kuitenkin sellaisen tunnelman, että kannattaa ainakin hidastaa vauhtia jos ohi ajaa!

 

3 kommenttia

 1. Jussi

  Milläs kartalla juoksitte Torslandassa? Onko Ruotsissa netissä Kansalaisen Karttapaikkaa vastaava sivu, josta voisi polkulenkkejä suunnitella. Tai onko muita polkukarttavinkkejä? Itselläni on Kuststigen-ja Svartedalen-karttakirjat, mutta muutkin kiinnostavat.

  • mervi

   Mentiin Torslanda Trail -juoksutapahtuman sivuilta löytyvällä kartalla, joka oli aika summittainen. Löydettiin sieltä itse tapahtuman merkityille reiteille ja vähäm pidemmän mutkan jälkeen takaisin autolle:)
   En ole itse löytänyt Kansalaisen karttapaikkaa vastaavaa sivustoa, mutta juurikin noiden eri tapahtumien sivuilta löytyy hyvin karttoja ja valmiiksi suunniteltuja reittejä. Multa löytyy Sandsjöbackasta paljokin karttoja ja muutamia suunnistuskarttoja Skatåsista. Sieltä lähtevät myös Bohusleden ja Vildmarksleden, joita on helppo seurata.
   http://bohusleden.se/
   http://vildmarksleden.eu/kartor/

 2. Jussi

  Kiitti vinkeistä. Suunnistusseuroihin onkin kontakteja ja ikivanhoja karttoja (-80-luvulta) löytyy Skatås-Delsjön alueelta jostain muuttolaatikosta. Enimmäkseen varmaan juoksentelen Uddevalla-Kungälv -akselilla, mutta on Gbg:ssakin tullut käytyä syksyn aikana kisoissa. Tosin itse en ole juossut, huoltanut vain tytärtä ja vaimo juossut lenkin samalla reissulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yhteystiedot