Jaa sivu:

Kansalaisuus ja kirjoitukset

Jätä kommentti

Nyt minusta on tullut paperilla ruotsalainen ja maassa maan tavalla -tyyliin osallistuin paikallisiin yo-kirjoituksiin. Keväällä uusi yritys!

Ja viivoittimen olisi siis saanut myös itse kokeessa...No, naapuri oli onneksi hereillä ja hyväntuulinen kuten aina!

Ruotsin kansalaisuuden saaminen vaatii muiden pohjoismaiden kansalaislta oikeastaan vain aikaa ja vähän rahaa; viiden vuoden maassa kirjoilla olon jälkeen kansalaisuuden saa ilmoittautumalla ja maksamalla n. 50 euron ilmoitusmaksun. Todistusta ei tarvinnut edes hakea, vaan se toimitettiin kotiin. Sen jälkeen odottaakin se pidempi urakka – ruotsalaisen identiteetin kartuttaminen.

Kartuttaminen, sillä kyllä paikallisia tapoja ja tavattomuuksia on jo kertynyt  Kansalaisuuden myötä haluan tietenkin kokeilla mahdollisimman monta ”uutta” ruotsalaista juttua. Harkitsen jopa ”bli svensk” –projektin aloittamista, mutta se on kuitenkin vielä suunnitteluasteella. Converse-lenkkareita ja iphonea tuskin tulen hankkimaan, mutta lauantaina aloitin ruotsalaiseen opiskejärjestelmään tutustumisen uudesta näkökulmasta.

Olen töiden ohella opiskellut melkein koko ajan, joten opintopisteitä ja yliopistokokemusta on kertynyt. Ruotsi on aikuisopiskelua suosiva maa, sillä työnantajat joutavat opintovapaissa ja yhteiskunnan asenteet aikuisiällä opiskeluun ovat todella positiiviset. Tällä hetkellä teen itse lyhennettyä työaikaa, jotta voin suorittaa opintoja, jotka ovat lääkiksen hakukriteereissä. Jos vielä on suorittanut Högskoleprovetin (suomalaisten yo-kokeiden vastine), niin pystyy hakemaan useammassa hakuryhmässä. Högskoleprovet järjestetään kaksi kertaa vuodessa, samaan aikaan koko maassa, ja se on vapaaehtoinen. Yliopistoon pääsee siis opiskelemaan ilmankin.

Jos suomen yo-kirjoituksen omana aikanani olivat verrattavissa maratoniin, niin tämän päivän koeurakka oli ennemminkin sprinttimatka. Minulle tämä oli testikerta, sillä en ollult kerinnyt harjoitella tehtävätyyppejä. Optisesti luettavien lomakkeiden pylpyröiden värittämistä on harjoiteltu, vaikkakin niissä Suomen yo-kokeissa jokunen vuosi sitten! Edellisenä iltana yhdeltätoista kävin vielä naapurilta hakemassa viivoittimen lainaan, kun oma ei täyttänytkään vaatimuksia. Joten valmistautumiset olivat vähintääkin ensiluokkaisia.
Koe koostuu viidestä 55 minuutin pituisesta osiosta, joissa testataan kvantitatiivista ajattelua ja päättelykykyä (matematiikka ja tilastojen analysointi) sekä verbaalisia taitoja (sanasto ja tekstinymmärtäminen). Erillisiä reaalikysymyksiä tai ns. ainekokeita ei ole. Kysymykset ovat monivalintatehtäviä ja aikaa on hyvin rajallisesti. Eväiden syömisestä kokeen aikana sai vain haaveilla. Muistan, kuinka Suomessa matikan kirjoitusten jälkeen hyytyminen tuli hiihtoladulla, mutta lauantaina se tuli jo viimeisessä koeosiossa!

Toki ehdin miettiä, että mitä tällä koetyypillä halutaan mitata. Osioiden järjestys (matemaattinen päättely tai sanaston- ja tekstinymmärrys) ovat summittaisia ja viidestä osiosta pisteytetään neljä. Yhtä osioista käytetään koetyypin kehittämiseen ja osio ilmoitetaan kokeen jälkeen. Perusymmärrys molempia tehtävätyyppejä ajatellen täytyy olla, mutta nopeasti ajateltua koe vaatii myös rutiinia ja hiukan sitä kuuluisaa hyvää tuuria. Verrattuna Suomen tilanteeseen tällä kokeella on kuitenkin melkein sama painoarvo kuin ylioppilastutkinnolla, sillä hyvin harvoihin koulutusohjelmiin on Ruotsissa pääsykokeet. Opiskelupaikkaa haetaan siis lukiotodistuksen ja mahdollisesti Högskoleprovetin perusteella. Ja mitä tämä Högskoleprovet sitten mittaa? Opiskelutekniikkaa ja motivaatioa, juuri sitä mitä melkeinpä kaikki loppu- tai pääsykokeet!

Note to myself: Naapurin eväät näyttää aina älyttömän hyviltä, varsinkin kun on nälkä. Ens kertaa ajatellen kannattaa harjoitella ja ottaa mukaan lämmintä vaatetta! Ja viivoittimen saa kuvan mukaan myös itse kokeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yhteystiedot