Jaa sivu:

Tjörnarparen

Jätä kommentti

 

Peikkometsää ja Skoonea. Takuuvarmat joulutunnelman tuojat kun lumi puuttuu!

Tjörnarparen1

 

Juoksureissu Etelä-Ruotsiin joulukuun puolessavälissä oli itselleni hieno joululahja ja päätös vuodelle sekä kunnon tsemppaus tulevaa vuotta varten. Tapahtuman henki oli sanoinkuvaamaton; koko Tjörnarp oli tapahtumassa mukana ja Facebook-sivujen osallistujaesittelyt sekä etukäteisinformaatiot asettivat odotukset korkealle. Ei niinkään urheilulliset vaan viihtyvyysodotukset. Enkä pettynyt ja tällä kokemuksella eletään pitkälle vuoteen 2016. Täältä löytyy lisää kuvia ja tietoja juoksusta.

Monet kavereistani kysyivät, että miten olin ylipäänsä keksinyt lähteä Tjörnarpiin. Surffailin syksyllä ruotsalaisen trailkalenterin sivuilla ja Tjörnarparen jäi sieltä mieleen. Halusin juosta pidemmän lenkin ja Skoone on aina sydäntä lähellä. Olen pitkään halunnut vaeltaa enemmän Skooneledenillä ja tässä siihen oli oiva tilaisuus. Vähemmällä pakkauksella ja nopeammalla tahdilla (se ainakin oli toiveissa !;)

Juttelin Tjörnarperin ”isän” Lars Hektorin kanssa ja hän kertoi, kuinka idea juoksutapahtumasta oli saanut alkunsa: Lenkillä, juurikin samoissa maastoissa, polkujuoksijan flow-tunne (se että tekee mieli nauraa ääneen pelkästä juoksemisen ilosta) ja jalo ajatus siitä, että ”tämä täytyy muidenkin saada kokea”. Kun Skoonessa liikennöivä Pågåtåg aloitti liikennöinnin Tjörnarpin kautta, oli tapahtuma juoksemista vaille valmis. Reitti lähtee nimittäin 20 metrin päästä junapysäkiltä ja maisemat omat omasta mielestäni aivan huikeita ja teknisesti haastavia. Ensimmäisenä vuonna (2014) juoksijoita oli ollut parisenkymmentä, nyt meitä oli sata. Suurin osa (mukaanlukien minut) juoksee yhden kierroksen (50 km) ja tällä kertaa 100km matkalle lähti 6 osallistujaa.

Itse reitillä mieleen jäi peikkometsä ja hakkuualueet. Energiapisteet, joita oli sopivasti 10 km välein, rytmittivät juoksua hyvin. Hyvää seuraa, mutaa ja vettä riitti! Tapasin reitillä myös Coletten, johon tutustuin tammikuussa niin ikään juoksujutuissa. Siinä meni yksi kymppi kuulumisia vaihtaessa ja rapakoissa tarpoessa. Reitti kulki myös Nyrupin luontohotellin vierestä. Mielenkiintoinen paikka, mutta ei malttanut pysähtyä tällä kertaa. Sekä yksi mäki, sillä en tiennyt, että Skoonessa on mäkiä! Aina oppii jotakin uuttaJ

Maaliin tulon jälkeen paikallisella seurakuntakodilla tarjottiin kahvia ja voileipiä. Ei ole voileivät maistuneet niin hyviltä aikoihin, eivätkä todennäköisesti hetkeen maistukaan. Itse söin kaksin käsin, antaumuksella. Pöydän ääreessä käytiin reitin pahimmat rapakot lävitse ja juteltiin juoksemisesta ja paljon muustakin. Matkat sekä starttiin että takaisin majoitukseen onnistuivat todella kätevästi junalla ja se on mielestäni Skoonen yksi valttikorteista! Matkustaminen on todella helppoa ja etäisyydet lyhyitä.

Höör

Ja vielä kun juna-asemat ovat hienosti joulukoristeltuja, niin olosta ei voi muuta kuin nauttia! Tämä kuusi koristaa Höörin toria (heti juna-aseman vieressä)

Menomatkalla sain oman osani Ruotsin tiukennetusta rajakontrollista. Etelä-Ruotsin junaliikenne oli tukossa ja junat puolesta tunnista aina tuntiin aikatauluista myöhässä. Junia kuitenkin kulkee, joten perillepääsy ei ole ongelma, ajoitus saattaa vain heittää. Sain soittaa Lundin asemalta majoituspaikkaan Åkersbergiin, että en ehdi Hööriin ennen respan sulkeutumista. Eikä onneksi ollut ongelma. Nätisti kysymällä sain vielä kupin teetä. Majoituin hotellin retkeilymajaosastolla ja puitteet olivat kunnossa. Sunnuntain aamupala saa palvelualttiudesta erityiset pisteet, sillä noutupöytä katettin vaikka hotellissa oli vain kaksi majoittujaa. Pääsin kertaamaan juoksun kohkohdat tukholmalaisen Romainin kanssa, joka oli myös majoittumassa Åkersbergissä.

 

Åkersberg

Stiftagården Åkergberg! Ei voi muuta kuin suositella. http://akersberg.se/

 

Ei niin paljon hyvää etteikö jotain olisi jäänyt hampaankoloon – villisiat! Ja ennen kaikkea se, että niitä ei näkynyt! Ensi vuonna paremmalla onnella…Mukavaa joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta!

Tjörnarparen3

Villisikojen puutteessa täytyi tyytyä selfieen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yhteystiedot